Progressiv överbelastning är en central princip inom styrketräning och är avgörande för att uppnå ökad muskelmassa och styrka över tiden. Här är viktig information om styrketräning och dess förhållande till progressiv överbelastning:

Styrketräning och Progressiv Överbelastning:

 1. Definition:

  • Progressiv överbelastning innebär att gradvis öka belastningen eller ansträngningen som läggs på musklerna under träning. Detta krävs för att stimulera muskelanpassning och tillväxt.

 2. Mekanism för Muskelanpassning:

  • När du utsätter musklerna för ökad belastning än de är vana vid, orsakar det mikroskopiska skador i muskelfibrerna. Under återhämtningen från träningen repareras och växer dessa fibrer, vilket leder till ökad muskelmassa och styrka.

 3. Varför Progressiv Överbelastning är Viktigt:

  • Kroppen anpassar sig till de påfrestningar den utsätts för. Om du inte ökar belastningen kommer musklerna inte ha incitament att växa. Progressiv överbelastning säkerställer en konstant utmaning och främjar fortsatt framsteg.

 4. Sätt att Uppnå Progressiv Överbelastning:

  • Ökad Vikt: Gradvis öka mängden vikt du lyfter under träningen.
  • Fler Repetitioner: Öka antalet repetitioner med samma vikt.
  • Fler Set: Lägg till fler set av varje övning.
  • Ökad Träningsfrekvens: Träna oftare för att öka den totala volymen av träning.
  • Ändra Övningsvarianter: Introducera nya övningar eller varianter för att utmana musklerna på olika sätt.

 5. Träningsprogram och Planering:

  • Ett välstrukturerat träningsprogram bör inkludera olika träningsprinciper och tillämpa progressiv överbelastning över tid. Det kan omfatta olika faser såsom uppbyggnadsfas, styrkefas och perioder för återhämtning.

 6. Vikten av Variation:

  • För att undvika platåer i prestation är det också viktigt att variera träningen regelbundet. Det kan inkludera ändringar i träningsövningar, reps, set eller vikter.

 7. Vila och Återhämtning:

  • Progressiv överbelastning bör balanseras med tillräcklig vila och återhämtning. Musklerna behöver tid att reparera sig och växa mellan träningspassen.

 8. Kontinuerlig Anpassning:

  • Träning bör anpassas över tiden baserat på individuella framsteg och mål. Det är viktigt att vara uppmärksam på kroppens signaler och justera träningen efter behov.

Att förstå och implementera principen om progressiv överbelastning är nyckeln till långsiktig framgång inom styrketräning och muskelbyggnad. Det är också viktigt att kombinera detta med en hälsosam kost och tillräcklig sömn för att stödja muskelreparation och tillväxt.

Ta din träning till nästa nivå med Get Strong Creatine 

Varför ska du välja kreatin? Låt oss guida dig genom de överväldigande fördelarna och de spännande möjligheterna som detta kraftpaket erbjuder.

Varför Vårt Kreatin?

1. Oöverträffad Kvalitet: Get Strong Creatine är av högsta kvalitet, noggrant framtagen för att ge dig ren och koncentrerad kraft. Vi kompromissar inte när det gäller resultat, och vår produkt är din säkerhet för överlägsen prestation.

2. Snabb Absorption: Med vår avancerade formel säkerställer vi snabb absorption för att maximera kreatinets fördelar. Upplev omedelbar energi och kraft från första användningen.

3. Vetenskapligt Backad: Stödd av omfattande forskning och vetenskapliga studier är vår kreatinprodukt utformad för att leverera resultat som är mer än bara löften. Vi låter vetenskapen tala för sig själv när det gäller att förbättra styrka och muskeluppbyggnad.


Varför Kreatin?

1. Ökad Styrka: Förbättra din prestation och ta din styrka till nya nivåer. Kreatin har visat sig öka musklernas kraft, vilket gör varje träningspass till en möjlighet att överträffa dig själv.

2. Explosiv Energi: Upplev en kraftfull boost av energi under dina mest intensiva träningspass. Kreatin är nyckeln till långvarig uthållighet och snabb återhämtning.

3. Muskeltillväxt i Höghastighet: Din väg till imponerande muskelmassa accelereras med vårt kreatintillskott. De anabola fördelarna hjälper dig att bygga och bevara muskelmassa som aldrig förr.

För Vilka Idrotter Är Det Idealiskt?

1. Styrketränare och Bodybuilders: För de som strävar efter maximal styrka och muskeltillväxt är vår kreatinprodukt oumbärlig. Ge dina muskler bränslet de behöver.

2. Snabba Idrotter: För idrottare inom kortdistanslöpning, sprinter, fotboll och andra snabba sporter ger kreatin den explosiva kraften som behövs för att dominera på banan eller planen.

3. Fitnessentusiaster: Oavsett om du är en entusiastisk viktlyftare eller bara älskar att träna, kommer vårt kreatintillskott att förbättra varje aspekt av din träning och ge dig resultat som inspirerar.

Ge dig själv fördelen av vetenskapligt beprövad kreatin och låt oss hjälpa dig att uppnå dina träningsmål. Upplev styrka på en helt ny nivå.


Exempel på Progressiv överbelastning

Detta program är avsett för en person som är bekant med grundläggande träningsövningar och har tillgång till ett gym med fria vikter.

Vecka 1-4: Uppbyggnadsfas

Träningsdag 1: Övre Kroppen

 1. Bänkpress: 3 set x 8 repetitioner
 2. Hantelrodd: 3 set x 10 repetitioner
 3. Hantelpress: 3 set x 10 repetitioner
 4. Lat pulldown: 3 set x 12 repetitioner
 5. Bicep curls: 3 set x 12 repetitioner
 6. Tricep dips: 3 set x 12 repetitioner

Träningsdag 2: Nedre Kroppen

 1. Knäböj: 4 set x 8 repetitioner
 2. Marklyft: 4 set x 10 repetitioner
 3. Utfall med hantlar: 3 set x 12 repetitioner per ben
 4. Benpress: 3 set x 12 repetitioner
 5. Leg curls: 3 set x 12 repetitioner
 6. Vadpress: 3 set x 15 repetitioner

Vecka 5-8: Styrkefas

Träningsdag 1: Övre Kroppen

 1. Bänkpress: 4 set x 6 repetitioner (öka vikten)
 2. Hantelrodd: 4 set x 8 repetitioner
 3. Hantelpress: 4 set x 8 repetitioner
 4. Lat pulldown: 4 set x 10 repetitioner
 5. Bicep curls: 4 set x 10 repetitioner
 6. Tricep dips: 4 set x 10 repetitioner

Träningsdag 2: Nedre Kroppen

 1. Knäböj: 5 set x 6 repetitioner (öka vikten)
 2. Marklyft: 5 set x 8 repetitioner
 3. Utfall med hantlar: 4 set x 10 repetitioner per ben
 4. Benpress: 4 set x 10 repetitioner
 5. Leg curls: 4 set x 10 repetitioner
 6. Vadpress: 4 set x 12 repetitioner

Vecka 9-12: Avancerad Fas med Ökad Volym

Träningsdag 1: Övre Kroppen

 1. Bänkpress: 5 set x 5 repetitioner (öka vikten)
 2. Hantelrodd: 5 set x 8 repetitioner
 3. Hantelpress: 5 set x 8 repetitioner
 4. Lat pulldown: 5 set x 10 repetitioner
 5. Bicep curls: 5 set x 10 repetitioner
 6. Tricep dips: 5 set x 10 repetitioner

Träningsdag 2: Nedre Kroppen

 1. Knäböj: 6 set x 5 repetitioner (öka vikten)
 2. Marklyft: 6 set x 8 repetitioner
 3. Utfall med hantlar: 5 set x 10 repetitioner per ben
 4. Benpress: 5 set x 10 repetitioner
 5. Leg curls: 5 set x 10 repetitioner
 6. Vadpress: 5 set x 12 repetitioner

Observera:

 • Vikterna bör ökas gradvis för varje övning, särskilt under styrkefasen.
 • Uppvärmning och nedvarvning är viktiga och bör alltid ingå i varje träningspass.
 • Kost och återhämtning är också avgörande för att optimera resultaten.

Anpassa träningsprogrammet efter din egen nivå och komfort, och övervaka din framsteg regelbundet. Detta är bara ett exempel, och träningsprogram bör alltid anpassas till individuella mål, behov och fysisk kapacitet. Tänk också på att alltid träna med bra teknik och form. Att rörelsemönstret ser bra ut och att du får bra muskelkontakt. Tekniken går alltid före belastning. 

Kör hårt! 

Skrivet av Ako Rahim

Fler berättelser

20 Saker du bör veta för att skapa en bättre livsstil

I detta blogginlägg kommer vi att utforska 20 beprövade principer som sträcker sig över träning, kost, sömn och mental välbefinnande.

Optimera Din Träning: Återhämtning och Sömn

Träning och fitness är mer än bara vad som sker i gymmet. Den kanske mest kritiska men ofta förbisedda delen av träningspusslet är återhämtningen – speciellt sömnens kvalitet.