Nu när julhelgen närmar sig, ser många av oss fram emot att umgås med familj och vänner, njuta av julmiddagen och ta en välförtjänt paus. Men hur balanserar man festligheterna med att behålla en hälsosam livsstil? Här är några tips på hur du kan sköta din träning och kost under jul och nyår.

Träning Under Helgdagarna

Hitta tid för träning: Många av oss har fullspäckade scheman under helgdagarna, men det finns sätt att klämma in träning utan att missa familjetiden. Ett tips är att utnyttja morgontimmarna. Gå upp lite tidigare än resten av familjen och utnyttja tiden för ett snabbt träningspass. Detta kan vara ett besök på gymmet, en joggingtur utomhus, ett hemmaträningspass eller några övningar på ett närliggande utegym. Ett effektivt pass behöver inte vara längre än 30-40 minuter.

Hemmaträningspass: Om du inte har tillgång till gymmet, här är ett enkelt hemmaträningsprogram som inte kräver någon utrustning och kan genomföras på bara 30-40 minuter:

  • 3 set armhävningar
  • 3 set knäböj
  • 3 set crunches
  • 3 set pik armhävningar
  • 3 set utfallsteg
  • 3 set fällkniven

Om du har gummiband eller andra enkla träningsredskap, kan du integrera dem för att öka intensiteten och effektiviteten i ditt pass.

Kost under Helgdagarna

Hitta en hälsosam balans: Att upprätthålla en balanserad kost under helgdagarna är nyckeln. Det är viktigt att inte förbjuda sig själv från att njuta av julens läckerheter, men samtidigt viktigt att inte överge hälsosamma vanor helt. Ett bra tillvägagångssätt är att följa principen: "Lite av det onyttiga och mycket av det nyttiga". Se till att din kost till minst 50% består av näringsrika livsmedel som ger de proteiner, kolhydrater och fett som din kropp behöver för återhämtning.

Undvik att kompensera fel: Ett vanligt misstag är att kompensera för onyttig mat genom att minska intaget av nyttig mat. Detta kan leda till att man äter för mycket av det onyttiga. Istället, sträva efter att upprätthålla en balans mellan näringsrik och mer festlig mat.

Tänk på ditt näringsintag: Se till att du får i dig viktiga näringsämnen även under helgdagarna. Tillskott som alla viktiga vitaminer All Vitamins, Omega3, och Vitamin D3+K2 kan hjälpa till att fylla eventuella näringsluckor.

Att hålla en bra balans under jul- och nyårshelgerna kommer inte bara att hjälpa dig att känna dig bättre efter middagen och dagarna som följer, men också att starta det nya året på rätt fot, med hälsa och välbefinnande i fokus.

Skrivet av Ako Rahim

Fler berättelser

Myter inom Kost och Träning

Varje dag möter jag klienter med en uppsjö av uppfattningar om kost och träning. Många av dessa uppfattningar är myter som har spridits över tiden. Det är dags att skilja fakta från fiktion.

Årstidsanpassad Fitness: Håll Motivationen Uppe

Många av oss kämpar med motivationen att ta sig till gymmet. Utan ett tydligt träningsupplägg kan det vara svårt att veta vad man ska göra, vilket leder till att motivationen sjunker. Att ha en väl utformad plan gör det enklare att veta exakt vad som ska göras vid varje tillfälle.